V sklopu projekta Erasmus+ Folkora in tradicija je 17. decembra potekalo srečanje na daljavo predstavnikov učencev in mentorjev partnerskih šol: iz mesta Cagliari na Sardiniji v Italiji, Amarante na Portugalskem, Bukarešte v Romuniji in Kayseri v Turčiji ter naše šole.
Glavni cilj projekta je ohranjati pomen tradicije, še posebej prek spoznavanja različnih folklornih plesov in oblačil. Vzporedno pa se učimo še marsičesa, predvsem informacijsko-komunikacijske tehnologije ter rabe tujega jezika (angleščine).
Okoliščine, povezane z ukrepi o preprečevanju nalezljivih bolezni, nam zdaj ne omogočajo, da bi izvajali partnerska srečanja v živo, tako poskušamo ostajati v stiku tudi na ta način. Naši učenci: Bine Prešeren, Tia Prešeren, Izak Urh, Katja Smukavec, Matej Kalita, Vasja Zupanc, Maja Hleb in Alina Svoljšak so skupaj z mentoricama Marijo Heleno Logar in Natašo Mrak pripravili predstavitev, ki ponazarja opravila, ob katerih se je na Gorenjskem  plesalo v zimskem času. Bine in Tia pa sta še praktično prikazala otroški ples Ob bistrem potoku je mlin. Vadila sta kar na daljavo s pomočjo mentoric folklore Eve Vavroš in Tjaše Tišov. Z zanimanjem smo spremljali predstavitve ostalih šol. V nadaljevanju bomo prispevke predstavili na portalu eTwinning in se dogovarjali o sledečih aktivnostih. Po načrtu je na vrsti srečanje pri nas. Program smo pripravljali že v marcu v preteklem šolskem letu, a nam je izvedbo preprečila epidemija bolezni covid-19.
Urška Repinc


Foto: Camelia Ramba (Romunija)

Dostopnost