1. dan (Anja Režek)

Prvi dan smo začeli z vožnjo ob 8.30, na poti smo se ustavili tudi v Padovi, v baziliki svetega Antona Padovanskega, kjer je tudi pokopan. Bil je redovnik, poučeval je teologijo, rojen na Portugalskem, umrl pa je v Padovi. Pred Livornom, kjer je izplul naš trajekt, smo se ustavili tudi v Pisi, pri poševnem stolpu, ki je znan tudi kot eden od simbolov Italije. Nagibati se je začel že med gradnjo, ker mehka podlaga ni mogla podpirati masivne konstrukcije. V letu 1990-2001 so ga izravnali za 1,51°, ter preprečili nadaljnje pogrezanje. Okoli 8.30 smo se zapeljali na trajekt in večerjali ter odšli spat v kabine.

2. dan (Anja Režek)

Drugi dan smo se izkrcali okoli 7.30 ter nadaljevali pot proti Cagliariju,  glavnem mestu Sardinije, ki ima okoli 170.000 prebivalcev. Dobre tri ure smo se vozili ter prispeli do srednje šole okoli enajstih. Na hitro smo si ogledali šolo ter imeli predstavitve. Po predstavitvah smo se prijavili v hotel 4 mori (4 zamorci), ki je poimenovan po 4 zamorcih na zastavi Sardinije. Po nastanitvi smo šli na kosilo v restavracijo Trattoria Deidda. Nato smo si šli ogledat stari del mesta, med drugim tudi slavolok, s katerega je lep pogled na mesto. Zvečer smo si šli sami še malo ogledati mesto.

3. dan (Zala Medja)
 
V torek smo se odpravili na tržnico, ki ima eno največjih pokritih ribjih tržnic v Evropi. Tam smo lahko poizkusili stisnjen kaviar, surove školjke ter surove kozice. Na tržnici so poleg morske hrane imeli še sir, meso in mesne izdelke ter sadje in zelenjavo. Po tej izkušnji smo se odpravili v park. Tam so bila majhna jezerca, drevesa, pavi in race. Iz parka smo odšli do Bastione San Remy, saj smo si tam ogledali razstavo izumov Galilea Galilei. Lahko smo si ogledali tudi prvi film na svetu, ki je bil sneman v Italiji.
 

4. dan (Brina Markelj)

Zjutraj smo obiskali mestno hišo v Cagliari, ter si v njej ogledali vse razstavljeno. Imeli smo voden ogled in spoznali zgodovino Sardinije in njenih vodij. Zanimivo se mi je zdeli da so že v starih časih uporabljali “fotoshop”, da bi kralje povečali saj so bili vsi precej majhni, na slikah pa so hoteli izgledati bolj mogočni. Po kosilu pa smo se odpravili v gledališče, kjer smo vsi iz projekta Erasmus+ sodelovali v predstavi o folklornih plesih. V njej smo vsi zaplesali svoje tradicionalne plese. Naša noša se zagotovo najbolj razlikuje od noše Turkov, ter Portugalcev, z Italijani ter Romuni pa bi lahko rekli da vidimo malo podobnosti. Igral pa je tudi šolski bend.

5. dan (Izak Urh)
 
Peti dan smo se izpred šole ob 9. uri odpeljali do arheološkega najdišča Tharros, kjer smo si ogledali cerkev iz 6. stoletja in ostanke naselja iz leta 1900 pr. Kr. Najprej so ga naseljevali Feničani potem Puniki in nazadnje Rimljani. Videli smo Rimsko cesto ob kateri so bile tržnice, zbiralnik vode, in Rimskih term . Po ogledu najdišča smo imeli kosilo v bližnji restavraciji z pogledom na morje . Po kosili smo odšli na eno najlepših plaž na Sardiniji plažo in se ohladili v vodi. Zatem smo odšli v muzej velikih kipov (Giganti di Mont’e Prama), kjer smo si ogledali najdbe iz železne dobe. Po končanem ogledu smo odšli nazaj v Cagliari in imeli zaključni večer.
 
6.dan (Zala Medja)
 
V petek smo se odpravili iz hotela in še zadnjič odšli po mestu Cagliari, kjer smo kupili še zadnje spominke. Odpravili smo se proti severu otoka, kjer smo imeli trajekt. Na poti smo se ustavili ob mestu Bosa, ki je značilen po barvitih hišah in edini reki na Sardiniji. Naslednje mesto je bilo Algheri, ki je najbolj turistično mesto, ki ima bogato zgodovino. Še danes se pozna, da so 400 let mestu vladali Španci. Še vedno je eden izmed uradnih jezikov katalonščina. Naša zadnja postaja na Sardiniji je bila Olbia. Tam smo jedli in se odpravili na trajekt. Odpluli smo 22:31 in naš obisk Sardinije se je zaključil.
 

7.dan (Brina Markelj)

Zjutraj smo se od pristanišča Livorno odpravili na pot. Mimogrede smo se ustavili še v Firencah ter si ogledali Ponte Vecchio, katedralo Santa Maria del Fiore in trge Piazza Duomo, Piazza dela Signoria, Santa Croce… Za bogato zgodovino Firenc  ter razvoja znanosti in umetnosti so zaslužni družina Medici. O marsičem od tega kar smo danes videli smo slišali pri urah zgodovine. Ugotovili smo, da je videti te stvari v živo veliko bolj zanimivo.

 

Dostopnost