V torek, 11. 4. 2023, so osnovnošolci s cele Slovenije za en dan postali pravi parlamentarci in so zasedli mesta pravih poslancev v Državnem zboru v Ljubljani. 33. otroškega parlamenta sta se udeležili tudi naši učenki Alina Kozelj in Nuša Bernik iz 9. razreda.

Na začetku je mlade parlamentarce nagovorila predsednica Državnega zbora, gospa Urška Klakočar Zupančič. Sledil je pozdravni nagovor predsednice Zveze prijateljev mladine Slovenije, gospe Darje Groznik.

Zatem so mladi parlamentarci v štirih delovnih skupinah razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladih, in sicer o tem, kaj je duševno zdravje, kaj vpliva nanj, kateri so viri pomoči ter kakšne so spremembe za krepitev razvoja.

Na končni razpravi, ki je potekala v veliki dvorani Državnega zbora Slovenije, so se mladim parlamentarcem pridružili ministri in ministrice, predstavniki nevladnih organizacij ter poslanci in poslanke, vključno s predsednikom vlade, gospodom Robertom Golobom. Mladi so predstavili svoja mnenja in ugotovitve ter se uspešno vključevali v razpravo z odraslimi.

Tudi naslednje šolsko leto bodo učenci razpravljali o isti temi.

Dostopnost