9. novembra je minilo 30 let od padca pomembnega simbola hladne vojne, ki je kar 28 let delil Berlin. Evropa je bila v tem času razdeljena v dva bloka. Življenje na različnih straneh zidov takrat in danes smo v začetku novembra spoznavali z devetošolci v sklopu medpredmetnega povezovanja.

Učenci so se pri zgodovini s pomočjo zanimivih karikatur seznanili s pomembnimi dogodki v času obstoja zidu n jih umestili na časovni trak. Pri geografiji so najprej raziskali, kje se je mesto nahajalo v času delitve Nemčije, nato pa najbolj znane točke Berlina (med njimi Potsdamski trg, Brandenburška vrata in kontrolno točko ali Checkpoint Charlie) poiskali in izdelali zemljevid v programu Google Zemlja. Pri angleščini so se s pomočjo igre vlog postavili v kožo vzhodnih Berlinčanov ter se odločali za življenje v vzhodnem Berlinu ali pobegu v zahodni del mesta. Pri izbirnem predmetu nemščina so svoje besedišče bogatili ob videoposnetkih in izdelavi zemljevida Nemčije, Berlina ter grafitov. Pri slovenščini so ob knjigi Berlinski zid (avtorica Vanna Vannuccini) razmišljali o ljudeh, ki so živeli na obeh straneh zidu. Učenci so se skušali vživeti v čas glavne junakinje knjige in so na “zid” napisali slogane ter narisali grafite, ki spodbujajo k strpnosti, miru, enakopravnosti, sprejemanju drugačnosti in  izražanju svobodnega mnenja. Pri glasbi so se seznanili s pesmijo upora, pomenu izražanja protesta skozi pesem in zapeli eno najbolj znanih pesmi, ki spominjajo na konec hladne vojne: pesem Wind of Change skupine Scorpions.

Skupaj smo od predmeta do predmeta spoznavali zgodovinsko dogajanje in gradili zgodbo berlinskega zidu, obenem pa s širjenjem svojega znanja podirali zidove v glavah.

Nataša Mrak

Dostopnost