Sončno vreme nas je spremljalo na poti proti Amarantu, kjer smo obiskali šolo Escola Secundaria de Amarante. Pod eno streho so združene različne stopnje šolanja – obiskujejo jo učenci od 11. do 18. leta starosti (nadaljevanje osnovnega šolanja in različni programi strokovnih šol).

Šola je velika, sestavljena iz treh različnih zgradb, povezana s koridorjem. Je prostorna, ima veliko zunanjih in notranjih športnih igrišč. Tudi prostori za učitelje so svetli in prostorni. Opazili smo veliko kabinetov s tehnično opremo (računalniki, tiskalniki). Učilnice za kemijo so zelo sodobne, prostorne, z domišljeno opremo, udobnimi stoli za učence. Notranja oprema in dizajn sta navdušujoča ter uporabnikom prijazna.

Učenci so nam pokazali, kako se učijo popravljati avtomobile, voditi stroje ter programirati. Sodelovali smo na uvodni uri novega poskusnega projekta, kjer je vključenih nekaj vedenjsko problematičnih oddelkov z namenom, da bodo učenci pridobili veščine obvladovanja čustev, komunikacije in medosebnih odnosov. Učence bo tim učiteljev 5 različnih predmetov (zgodovine, naravoslovja, portugalščine, geografije in športne vzgoje) skupaj z 2 gostujočima umetnikoma v okviru svojih predmetov navajal na čustveno inteligenco, asertivnost, empatijo, medosebne odnose ter reševanje konfliktov na miren način. Vključujejo tudi starše in upajo na najboljše rezultate. Take možnosti oblikovanja kurikuluma pri nas nimamo, zato je bila izkušnja še toliko bolj poučna.

Velik poudarek dajejo na praktično poučevanje, uporabno znanje, čustveno inteligenco in spodbujanje ekološke zavesti. Na šoli so prepovedane plastenke za vodo: vsi učenci so v ta namen dobili svojo steklenico za vodo.

Impresionirani smo bili nad izdelki učencev pri predmetu filozofija, povezani s filmsko vzgojo. Spodbujajo kreativnost, kritično mišljenje ter odnos do filma, sveta in medčloveških odnosov. Umetnine učencev so razstavljene na hodniku in v šolski knjižnici.

Opazili smo, da nimajo zvonca; na ta način učence učijo odgovornosti in točnosti. Po dveh letih opažajo izboljšanje na tem področju.

Najbolj pa smo občutili sproščeno klimo, pristno in odprto komunikacijo med sodelavci, osebni stik učencev in učiteljev.

Gostitelji so nas po obisku šole peljali v muzej, kjer je razstava lokalnih umetnikov; trenutno poteka razstava posvečena ženskam. Zatem smo se sprehodili po rečnem bregu, reko pa prečkali preko poti iz kamnitih blokov in si ogledali eno izmed cerkva.

Dan se je začel obsijan s soncem in sonce je ostalo tudi v naših srcih, ko smo se poslovili od naših prijetnih in srčnih gostiteljev.

Dostopnost