V soboto, 28. 1. 2023, je bil v Planici mini tekaški praznik, saj je tam potekalo šolsko državno prvenstvo v teku na smučeh. Tekmovanja se je udeležilo preko 100 učenk in učencev iz vse Slovenije, med njimi tudi 20 naših, ki so pokazali, da je Bohinj kraj z bogato tekaško tradicijo.

Tekmovalci so tekmovali v dveh kategorijah (kategorizirani in ne kategorizirani), ki sta se še dodatno razdelili na 8. in 9. razred ter 7. razred in mlajše. Premagati so morali krog dolžine 2 km, kategorizirani celo dvakrat. Sam krog je dokaj zahteven, saj se proga dvakrat postavi konkretno pokonci. Za naše tekmovalke in tekmovalce to ni bila ovira, saj so si z odličnimi predstavami pritekli naslov ekipnih državnih prvakov!

V prav vseh kategorijah so bili pri vrhu, Gaber Jurkovič in Neža Habjan pa sta celo zmagala in tako postala letošnja šolska državna prvaka. Na stopničkah so bili še Eva Habjan, ki je bila druga in Matej Kalita ter Urban Gašperin, ki sta osvojila tretje mesto. Kako so se odrezali ostali? Poglejte si v spodnji preglednici:

  1. mesto: Gregor Gašperin
  2. mesto: Nastja Zorč
  3. mesto: Ela Markelj in Tomaž Pekovec
  4. mesto: Sara Koren in Voranc Markič
  5. mesto: Nik Koren
  6. mesto: Lara Žvan in Mark Tomšič
  7. mesto: Jasna Cundrič
  8. mesto: Irenej Zalokar in Matija Rožič
  9. mesto: Bor Korošec
  10. mesto: Matija Stanovnik
  11. mesto: Nace Hodnik

Poleg tekmovanja so organizatorji pripravili tudi pester spremljevalni program, kjer so se lahko tekmovalci in tekmovalci preizkusili v odbojki na snegu, ciljanju velikega pikada z žogo, spretnostnem poligonu in hitrostni progi ali pa se družili in slikali z ambasadorji dogodka, ki so bili naši sedanji in bivši vrhunski športniki, na čelu z dobitnico olimpijske medalje Petro Majdič.

S Planice se vračamo zadovoljni in polni novega elana. Tja se bomo zagotovo še vrnili, če ne prej prihodnje leto, ko bo na sporedu novo šolsko državno prvenstvo v teku na smučeh.

Tekmovalkam in tekmovalcem za uspešno udeležbo iskreno čestitamo!

Avtor: Nejc Pogačnik

Foto: Nejc Pogačnik, Simona Koren, Ksenja Ašič

Dostopnost