V enem tednu oktobra obeležujemo pomembnost programov Erasmus+. Letos so ti dnevi potekali od 9. do 14. oktobra. Dneve je na različne načine obeležilo kar 9635 ustanov po svetu, kar prikazuje tudi spletna platforma Erasmusdays. Med njimi je tudi naša šola.

V ponedeljek 9. oktobra so nas obiskali predstavniki učencev in učiteljev dveh šol iz Grčije, otoka Kreta in Portugalske iz okolice Porta v sklopu njihovega projekta Erasmus+ z naslovom » Approaching sustainable development through Geoparks” – Sledenje trajnostnemu razvoju skozi spoznavanje geoparkov.  Pripravili smo jim zanimiv program: udeležili so se ure geografije, ki je bila izvedena v zunanji učilnici, razkazali šolo, novi vrtec, senzorno sobo, pripravili smo jim domač bohinjski prigrizek…  Učenci izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja so jih skupaj z mentorji pospremili s kolesi do Ribčevega Laza in jim sproti povedali marsikaj zanimivega o Bohinju, s poudarkom na geomorfologiji in geologiji. Tudi obiskovalci so predstavili svoje domače kraje že prej v šoli. Naši učenci so v ta namen pripravili zanimive plakate z zemljevidi in značilnostmi gostujočih držav in naše Slovenije.

Goste iz Portugalske in Grčije smo spoznali v sklopu aktivnosti našega projekta Erasmus+ Obogatimo naše delo, ki je potekal v preteklem šolskem letu. Aktivnosti tega projekta so vsebovale obiske naših strokovnih delavcev na partnerskih šolah (job shadowing) in obiske tečajev v tujini z namenom izmenjati izkušnje in pridobiti nove ideje za delo z nadarjenimi učenci in hkrati vse druge oblike dela na šoli. Prav obisk predstavnikov Grkov in Portugalcev na šoli je bil ena od priložnosti, kjer so   učitelji  lahko prikazati nekaj na novo pridobljenih veščin. Takih priložnosti je v vsakdanjem delu šole še več, pričakujemo pa še kakšen obisk predstavnikov šol, ki smo jih v času sodelovanja pri projekti Erasmus+ spoznali. Prav tako si bomo tudi mi še naprej prizadevali za nove projekte preko razpisov Erasmus+.

Nataša Mrak, Urška Repinc
Foto: Nataša Mrak, Monika Zupanc, Maruša Cund

Dostopnost