V nedeljo popoldne smo se v okviru projekta Erasmus+ odpravili v Osijek. Prispeli smo zvečer in se ustalili v bližnji hotel. V ponedeljek so nas s kratkim kulturnim programom sprejeli na Osnovni šoli Jagode Truhelke. Štirje učenci naše šole smo se razdelili. Midve sva se pridružili delavnici, kjer smo ustvarjali knjižne kazalke z zlatovezom, značilno slavonsko čipko; naša drugošolca Jurij in Ožbej pa sta ustvarjala s svojimi vrstniki. Za tem sva Hrvatom predstavili našo šolo in naš kraj in prek zooma smo se povezali smo z učenci 6. razreda naše
šole. Kasneje smo imeli delavnice na temo zdrave prehrane. Po kosilu smo obiskali narodno knjižnico kjer smo spoznali nekaj o njeni zgodovini ter videli zgodbico v obliki “kamišibaj”. Zvečer smo šli na ogled mesta kjer nam je njihov učitelj zgodovine razkazal kulturno zgodovinske znamenitosti Osijeka.
V torek smo imeli delavnice na temo uporabe informacijsko komunikacijske tehnologije. Na šoli smo iskali namige in tekmovali med sabo v skupinah. Na računalniku smo tudi izdelovali mandale, ki smo jih kasneje prerisovali na papir. Pogovarjali smo se tudi o pisavi glagolici. Z glagolico smo napisali svoje ime v kovinske ploščice in okrasili svoje inicialke. Ogledat smo si šli naravni park Kopački rit, kjer sta nam ga najprej predstavili učenki 7. razreda hrvaške šole, potem pa smo se sprehodili do ladjice s katero smo se peljali po močvirju. Danes smo zjutraj dokončali inicialke potem pa so nam Hrvati pripravili prireditev, kjer so predstavili knjigo, ki so jo brali: Anica i Jakov in nam pripravili kviz. Tudi Jurij in Ožbej sta predstavila knjigo Ostržek, ki jo je priredila hrvaška pisateljica Sanja Pilić. Učenci 7. razreda, ki so nas lani obiskali so nam predstavili njihov lanskoletni obisk Slovenije. Na koncu so nam podelili priznanja in se poslovili od nas. Jutri zjutraj se bomo odpravili nazaj v Slovenijo.
Imeli smo se lepo. Osijek bomo zagotovo pogrešali.
Ana Rožič in Manca Ravnik, 8.a
Dostopnost