Četrtošolci so naravoslovni dan preživeli na Pokljuki. Najprej so si pod strokovnim vodstvom Maje in Tanje iz Triglavskega narodnega parka ogledali šotno barje Goreljek, kjer na kislih in s hranili revnih tleh uspevajo le najbolj prilagojene vrste. Najbolj jih je navdušila mesojedka okroglolistna rosika. Potem pa so šli še na Gorjuše, kjer domačini obujajo čase oglarjenja. V kopi zložena drva so pokrili z zemljo in v njej kuhajo oglje.
V preteklosti so na Pokljuki gozdove izkoriščali predvsem za oglarjenje, saj so fužinarske peči za obratovanje potrebovale veliko oglja za pridobivanje energije. Res smo lahko ekstra veseli, da še obstajajo tako pridni domačini, ki se tega zahtevnega dela lotijo z vsem entuziazmom in nam prikažejo del naše preteklosti. Kuhanje oglja je dolgotrajen postopek, ki zahteva veliko dela in potrpežljivosti.
Hvala vse sodelujočim za poučna doživetja.
Mojca Odar