V letošnjem šolskem letu je Finžgarjevo bralno značko – S knjigo v svet osvojilo okrog 200 učencev šole. Po navadi se z mladimi bralci knjig pridružimo vseslovenskemu bralnemu dogodku Noč knjige 23. aprila, letos pa smo se zaradi epidemije odločili, da šolski dogodek prestavimo na mesec junij. Prireditev smo izpeljali v dveh delih – za učence od 1. do 5. razreda 9. junija, za učence od 6. do 9. razreda pa 10. junija. Ker letos praznujemo 30. obletnico samostojne Slovenije, smo dejavnosti na Noči knjige povezali s temo literatura in izročilo.
Na matični šoli v Bohinjski Bistrici so učenci prve triade izdelovali knjižne kazalke, sošolcem so predstavili svojo najljubšo knjigo, brali so ljudske pravljice in poustvarjali na njihovo vsebino ter prebrali bohinjsko pripovedko o zmaju Govicu in iz das mase izdelali zmaja. Četrtošolci so prebirali šaljive ljudske zgodbe, nato so svojo domišljijo upodobili s pasteli ter si izdelali vsak po dve štampiljki, večer pa so zaključili z masažo ob prijetni glasbi. Petošolci so raziskovali bohinjske reke in besedne igre, ki so značilne za Bohinj. Zapisovali so jih z redis peresi in jih zapečatili s čisto pravim pečatnim voskom. Prebirali so tudi bohinjske pripovedke in si izdelali okrasne lončke za pisala.
Tudi ‘knjigoljubci’ od 6. do 9. razreda so preživeli zanimiv večer, povezan s knjigo. Na delavnici »Tipam knjigo« so spoznavali brajico, kako berejo slepi in slabovidni ter predstavili pripovedko o Zlatorogu z lutkami, izdelanimi iz različnih materialov. Posamezne prizore so slikali in oblikovali v kratek animiran film. Na delavnici »Šivam ob knjigi« so si iz filca sešili obesek za ključe, pri izbiri motivov pa jim je bila v pomoč knjiga s slovenskimi ornamenti in vezeninami. Na delavnici »Okušam knjigo« so učenci iz različnih jedilnih sestavin oblikovali posebno knjigo, pogrinjek pa so okrasili s citati na temo branja. Na delavnici »Tiskam knjigo« pa so se mladi bralci podali v čas Primoža Trubarja in s pomočjo štampiljk tiskali njegove znamenite besede.
Tudi na podružnični šoli v Srednji vasi so učenci, ki so med šolskim letom pridno brali, za nagrado večer preživeli v šoli. Učiteljice so za začetek učencem prebrale pravljice, nato pa so se v branju preizkusili še učenci sami. Učenci prvega razreda so v nadaljevanju večera poustvarjali pravljico z dramatizacijo, učenci drugega razreda pa so oblikovali likovne izdelke in se igrali različne športne igre. Tretješolci so se spoznavali z »rapom« in pisali svoje pesmi in rime, četrtošolci pa so brali in se preizkusili v ustvarjanju knjižnih kazalk.
Letošnja Noč knjige je bila zaradi raznolikih in zanimivih dejavnosti za učence prijetna in zabavna. Še enkrat čestitamo vsem, ki so med šolskim letom pridno brali, v naslednjem šolskem letu pa k branju knjig (tudi za bralno značko) vabimo še ostale učence.
Mentorice: sodelujoče učiteljice pri projektu Radi beremo

Dostopnost