Job shadowing (organizacija sledenja) na Portugalskem

15. oktobra 2022 smo se odpravili nabirat nove izkušnje in znanja na Portugalsko. Vsak dan nas bo čakalo vrsto novih poznanstev in idej za delo v razredu. Učitelji in učenci nam bodo omogočili vpogled v portugalski šolski sistem, načine poučevanja in klimo na šoli.

V ponedeljek, 17. oktobra 2022, nas je na osnovni šoli Escola Basica Fernando Guedes v Avintesu blizu mesta Porto sprejel ravnatelj, ki vodi to šolo skupaj s še 9 drugimi šolami, v spremstvu treh drugih kolegic. Šola je novejša in se ponaša z veliko, moderno športno dvorano, učilnice so svetle, notranja oprema pa lepo oblikovana in funcionalna. Vse učilnice so opremljene z interaktivno tablo. Med poukom so vrata vseh učilnic odprta.

Na tej šoli smo obogatili naše znanje na področju učencev s posebnimi potrebami, učenja jezika, glasov, pisanja črk, krepitve samozavesti ter načinov dela z vrtčevskimi otroci. Najmlajšim so vzgojiteljice v šolski dvorani pripravile predstavo Rdeča kapica.

Navdušil nas je način spoznavanja črk. Učenci od 5. do 6. leta so se črke učili na interaktivni tabli; v tej starosti so imeli napisane hkrati male, velike tiskane črke in pisane črke. Uporabljeni so bili različni fonti pisave. Zanimiv se nam je zdel polurni odmor, ki so ga učenci preživeli na zunanjem igrišču, kjer so se hkrati skupaj igrali vsi učenci predmetne stopnje.

Klima na šoli med poukom je bila zelo sproščena, prijetna. Učenci so bili umirjeni in zelo odprti. Najstarejši (10 let) so se z nami trudili pogovarjati po angleško. Bili so navdušeni nad predstavitvijo Bohinja, še posebej nad snegom.

Vsak izmed nas je v »žep« pospravil ideje, s katerimi bo obogatil svoje delo.

Team Erasmus+

Dostopnost