Job shadowing (organizacija sledenja na delu) na Portugalskem

 

Zjutraj smo se zbudili v oblačno jutro in se odpravili do ene izmed 10 šol, ki jih vodi en ravnatelj, in sicer do šole Escola Secundaria Gaia Nascente v kraju Vila Nova de Gaia. Šolo obiskuje približno 500 učencev od 12. do 18. leta. Na šoli se učenci izobražujejo za kuharje, natakarje, multimedijo, imajo pa tudi športne oddelke.

Sestavlja jo več zgradb, ki so povezane s pokrito potjo. Zgradba je starejša – temu primerna je tudi oprema. Na vhodni zgradbi smo si najprej ogledali pisarne šolske administracije, ki ima na tej šoli svojo bazo. Odgovorni so za vseh 10 šol, zato je zaposlenih več ljudi, vsak pa skrbi za svoj sektor.

Pri programu multimedija smo se učili, kako nastajajo novoletne voščilnice s pomočjo fotografije in naprednih računalniških programov. Učenci uživajo tudi v programiranju igric in virtualnih okolij. Imeli smo osebnega reporterja, saj nas je fotografski objektiv učenca multimedije ves čas spremljal, za atrakcijo pa je poskbel dron nad našimi glavami. Učenci s posebnimi potrebami so na hodniku igrali softball.

V knjižnici smo doživeli poseben literarni recital v treh jezikih, potem pa se seznanili z načinom dela v knjižnici. Prijeten vonj nas je zvabil v šolsko kuhinjo, kjer so bodoči kuharski mojstri pripravljali kosilo. Seveda vsaka jed potrebuje čas, zato smo se pred postrežbo še razgibali v veliki telovadnici. Učenci so nam pripravili prikaz vodene vadbe, mi pa smo se jim pridružili pri vajah za dušo in telo. Potem so nas opremili s pasovi in čeladami ter nas varovali, medtem ko smo se nadobudno pognali na plezalno steno. Pridružili smo se jim pri metanju na koš.

Ko je prišel čas kosila, nas je v jedilnici pričakal pogrinjek kot v pravi restavraciji. Bodoči natakarji so ves čas skrbeli, da smo imeli vsega dovolj. Kosilo je bilo sestavljeno iz tipičnih portugalskih jedi in je bilo zelo okusno.

Srečanje je bilo tako prijetno, da smo bili veseli naliva ravno v trenutku, ko bi se morali odpraviti, zato smo si lahko izmenjali še nekaj izkušenj s portugalskimi kolegi, potem pa polni lepih vtisov odšli novim dogodivščinam naproti.

Dostopnost