Z učenci izbirnega predmeta kmetijska dela smo obiskali lepo prenovljeno družinsko Sirarno v Srednji vasi. Iz skoraj zapuščene sirarne, v katero je vozilo mleko ogromno bohinjskih kmetov, je nastala sodobno opremljena in modernizirana sirarna, za katero skrbijo že tri generacije družine Cvetek. V lanskem in letošnjem letu so sirarno temeljito prenovili, zato je ročnega dela manj, več pa strojnega in računalniškega.
Sprejela nas je Marija Cvetek. Delo in potek predelave od sprejema do končnih izdelkov, pa sta nam predstavila sinova Aljaž in Tomaž. Mleko, ki ga predelajo v mlečne izdelke je bohinjsko, zato imajo njihovi izdelki certifikat »bohinjsko«.  Poleg znanih izdelkov maslo, jogurt, kefir, mohant, kislo mleko, sladka in kisla smetana, planšarski sir in bohinjski sir, letos začenjajo s proizvodnjo novih izdelkov, ki jih še ni na trgu. Enega smo mi že poskusili in bili z njim zelo zadovoljni.

Učiteljica Urška Beznik

Dostopnost