Novice Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica
Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos smo na naši šoli obeležili dan slovenske hrane s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je vseslovenski projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe. Prvo šolsko uro smo vsi učenci pozajtrkovali zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Na hodnikih šole pa smo izobesili misli o pomembnosti zajtrka. 

foto: Ksenja Ašič

Mladina in gore

Mladina in gore

Sobota, 18. 11. 2023 v Tržiču, je bila za Planinske gobe, Svizce, Gorske gaserje 2.0 in Strgan gojzar planinsko zelo uspešna. Se sprašujete, kaj so Planinske gobe, Svizci, Gorski gaserji 2.0 in Strgan gojzar počeli v Tržiču?

Na ta dan je potekalo regijsko tekmovanje Mladina in gore. To je tekmovanje, na katerem se učenci v ekipah pomerijo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Ekipe so sestavljali:

– Planinske gobe: Neža Habjan, Eva Habjan, Iza Klešnik in Nik Koren

– Svizci: Matija Stanovnik, Jakob Čemažar in Mark Loncnar

– Gorski gaserji 2.0: Peter Langus, Voranc Markič, Gaber Jurkovič in Matija Rožič

– Strgan gojzar: Manca Ravnik, Ana Rožič in France Dan Kranjc

Prav vse ekipe so se zelo dobro odrezale. Tekmovanje pa je Planinskim gobam, Gorskim gaserjem 2.0 in Strganemu gojzarju prineslo tudi uvrstitev na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 20. 1. 2024 na OŠ Šenčur.

Rezultati področno tekmovanje MIG

Vsem ekipam iskreno čestitamo!

Mentorice: Monika Zupanc, Katarina Dobravec in Martina Kalita

Za naravo in nas… pogozdovanje na Jelovici

Za naravo in nas… pogozdovanje na Jelovici

V petek, 17. novembra 2023, smo se z učenci, ki obiskujejo izbirne predmete Obdelava gradiv Les, Raziskovanje domačega kraja in Tehnika, odpravili na poučno in aktivno terensko delo na Jelovico. Naš cilj je bil osveščati učence o pomembnosti ohranjanja gozda in izvajati konkretne ukrepe za obnovo ter vzdrževanje naravnega okolja. Pod vodstvom izkušene gozdarke Lucije Odar iz Zavoda za gozdove Slovenije smo se posvetili pogozdovanju površin, ki so bile prizadete zaradi delovanja podlubnikov. S skupnimi močmi smo zasadili približno 250 sadik macesna, kar je pomemben korak k obnovi lokalnega ekosistema. Učenci so imeli priložnost raziskovati teren in neposredno doživeti gozdne ekosisteme. S praktičnim delom so lahko bolje razumeli pomen ohranjanja biotske raznovrstnosti ter vpliv človeških dejavnosti na gozdno okolje. Zavedamo se, da so majhni koraki, kot je naše dejanje na Jelovici, ključni za ohranjanje ravnovesja v naravi in ustvarjanje zdravega okolja za nas in prihodnje generacije.

Monika Zupanc

Z uravnoteženo prehrano do zdravja

Z uravnoteženo prehrano do zdravja

Cel četrtek, 16. 11. 2023, smo učenci 5. razredov namenili ozaveščanju o zdravi prehrani ter prednostih, ki jih prinaša lokalna hrana. V dan smo vpletli tudi tradicionalni slovenski zajtrk, tako da je bil dan poln vtisov in čutnih zaznav. Z vodjo prehrane, Marušo Cund in učiteljicami, Branko Mavrič, Marinko Soklič, Martina Mašić Sabalić, smo naredili zdravo pico, se sprostili na čajanki, spoznavali količino sladkorja v različnih pijačah ter se urili v uporabi prehranskega semaforčka in kritičnega branja hranilnih snovi na deklaracijah prehrambenih izdelkov.

Martina M. Sabalić

foto: Marinka Soklič

Arhivi

Dostopnost